Druesorter

Alt om Cabernet Sauvignon

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged.

Benjamin Carrasco

WSET 3

Billede af forfatteren Benjamin Carrasco

Hvad kendetegner Chardonnay druen?

Frankrig og i særdeleshed Bourgogne anses som Chardonnays hjemstavn, hvor den producerer nogle af verdens bedste hvidvine. Druen er dog utroligt alsidig, og den har fundet vej til mange af verdens vinlande, hvor den i forskellige klimaer er i stand til at producere store vine med et tydeligt, lokalt aftryk. Chardonnay er kendt for at være mindre aromatisk end andre af de grønne druetyper som for eksempel Sauvignon Blanc og Gewürztraminer. Dermed kan producentens fremstillingsmetode og områdets terroir aflæses endnu tydeligere i den færdige vin, hvorfor producenten i høj grad kan sætte sit aftryk på resultatet.

Chardonnay i champagne

Chardonnay er sammen med Pinot Noir og Pinot Meunier de dominerende druer i champagne. En af årsagerne til, at Chardonnay fungerer så godt i champagne er, at druen trives i jordbunde rige på ler og mergel, hvilket uddyber druernes kompleksitet og giver en karakteristisk syre. Leder du efter en champagne på Chardonnay, så kig mod Blanc de Blancs og brut champagner.

Hvor findes Chardonnay druen?

Frankrig er det land i verden med den største udbredelse af Chardonnay på vinmarkerne. Mange vinelskere kigger ikke mindst mod Chablis-distriktet i Bourgogne, hvor man producerer fantastiske hvidvine på druetypen. Inden for Europas grænser dyrkes den også i Italien, hvor den er den mest udbredte grønne druesort, som ikke stammer fra støvlelandet selv. 

Efter Frankrig er USA det vinland, hvor der dyrkes mest Chardonnay. Her vokser den blandt andet i områderne Sonoma og Napa Valley i Californien, hvor det varme klima og fadlagring giver nogle helt andre vine – ofte mere aromatiske og fede i udtrykket. I Sydamerika er Chile en vigtig aktør i produktionen af Chardonnay.

Ydermere produceres der Chardonnay i væsentlige mængder i Australien. En australsk Chardonnay varierer markant i stilen afhængig af distriktet. Fra Yarra Valley i Victoria, hvor klimaet er køligere, er Chardonnay’en kendetegnet ved en frisk frugtsmag af citrus og grønne æbler. Prøver du en Chardonnay fra det varmere Margaret River, kan du forvente mere power og finesse i hvidvinen med smag af modne stenfrugter, melon og noter af tropisk frugt.

Hvordan smager Chardonnay?

Som eksemplet ovenfor med australsk Chardonnay tydeligt viser, så afhænger smagen i høj grad af det klima, druen er dyrket i. Derfor skelnes der ofte mellem Chardonnay fra kølige og varme klimaer, ligesom fadlagring også påvirker vinens udtryk. 

Chardonnay fra Bourgogne

Bourgogne betragtes som epicenteret for Chardonnay. Får du en flaske hvid Bourgogne, kan du være sikker på, at det er 100% Chardonnay. Vinen herfra, som går under betegnelsen køligere egne, udmærker sig ved et markant syreindhold og en sprød smag af grønne æbler, citron og pærer. Flaskerne fra Chablis, som hører til verdens dyreste vine, er ofte mineralske og friske med nuancer af nødder.  

Chardonnay fra varme klimaer

Smager du en Chardonnay fra varmere himmelstrøg, kan du opleve noter af fersken og et lavere syreindhold. De varme egne kan give fede hvidvine, som smager temmelig forskelligt fra både de franske og italienske udgaver. Fra de varme klimaer i Den Nye Verden som tidligere nævnte Margaret River i Australien vil du typisk opleve tropiske noter af mango, figen og melon. Stilen er mere rund og fløjlsagtig i munden.   

Fadlagret Chardonnay

De fadlagrede udgaver af Chardonnay kan udvikle vine med mere kompleksitet og dybde. En Chardonnay lagret på amerikanske egetræsfade er ofte kraftig og med vanilje- og kokosagtige noter, mens de franske egetræsfade fører mere krydrede smagsnuancer med sig. Lagres den i længere perioder på egetræsfade, øges egetræets påvirkning på vinen, hvilket resulterer i en endnu større kompleksitet. Det giver typisk en mere rund karakter med noter af vanilje og tilføjer i sidste ende et spændende, ekstra lag til vinen. Chardonnay er samtidig en af de eneste druer, som i processen undergår en andengæring, hvilket medvirker til at give vinen en cremet, smøragtig tekstur.

Hvilken mad passer Chardonnay til?

Ikke overraskende medfører de mange forskellige stilarter, at du kan finde en flaske Chardonnay til næsten al mad. Mange parrer den med fjerkræ som kylling og kalkun, mens en syreholdig Chardonnay også går glimrende til cremede retter, fisk og skaldyr. 

En sprød og mineralsk Chardonnay vil være det perfekte match til retter som sushi, østers og moules frites. Til de kraftigere, fadlagrede versioner kan du tænke mad som helleflynder og svinemørbrad, ligesom svampe også er en lækker parring.

WSET 3

Min mål er at gøre vin nemt at nå for alle. Jeg tror på, at vin handler om nysgerrighed og kultur – Jeg ønsker derfor at dele min viden så du kan opdage og vælge den helt rigtige vin🍷

Benjamin Carrasco

Udforsk flere druesorter

Se alle druesorter